Do góry

Śniadania Przepis na:

Cukinia po palermitańsku

Cukinia po palermitańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 954 Ocena: 19809

Dodano:

Odsłon: 11079

Włoskie przysmaki na talerzu. Potrawa pełna różnych smaków. Kwaskowatość, lekka słodycz i słoność z anchois. Idealne danie na śniadanie i wczesną kolację. Często dodajemy taką cukinię do makaronu. Ja dodatkowo dodaję pieprz cytrynowy, moim zdaniem wzmacnia smak.

Składniki

  • cukinia 600 g
  • anchois solone 3-4 sztuki lub pasta di acciughe 3-4 łyżeczki
  • ocet z białego wina 3,5 -4 łyżki
  • cukier 1 - 1,5 łyżki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Olej do smażenia ok. 3 łyżki
  • sól, pieprz cytrynowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia po palermitańsku

Przygotowanie

  1. Umyte cukinie pokroić w plasterki grubości 0,5 cm.
    Na sporej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany czosnek.
    Potem dodać kawałki anchois, przemieszać.
    Ja dodałam pastę którą przywiozłam sobie z Włoch.
    Na patelnię dodać plasterki cukinii , podsmażyć kilka minut, mieszając.
    Następnie dodać ocet i cukier, dokładnie wymieszać.
    Potem dodać sól i dusić pod przykrywką ok. 15-20 minut, na małym ogniu.
    2-3 razy przemieszać i ew. podlać wodą.
    Pod koniec dodać pieprz cytrynowy.
    Podajemy na gorąco do pieczywa, lub makaronu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lipca Świetny przepis, będę musiał zrobić, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 lipca Cukinię to ja kocham w każdym wydaniu,pycha:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń