Do góry

Śniadania Przepis na:

Cynamonowa bułka ze zmarszczkami

Cynamonowa bułka ze zmarszczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 4415

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami, poprzez dużą ilość masełka, przypomina mi w smaku karnawałowe wypieki smażone na oleju, nie jest jednak taka tłusta.

Składniki

  • 700 g mąki
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 110 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • tłuszcz i maka do foremki
  • mąka do podsypania
  • Cynamonowa posypka:
  • 260 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 100 g cukru, drożdże, mąkę i sól wymieszać w dużej misce i odstawić na bok. W drugiej misce ubić jaja na pianę i również odstawić. W garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, uważając, żeby mleko się nie zagotowało. Dodać cukier waniliowy i odstawić żeby chwilę wystygło. Pamietajmy, żeby drożdży nigdy nie zalewać wrzątkiem, bo to je zabije i ciasto po prostu nie wyrośnie. Ostudzone mleko wlewamy do mąki równocześnie ucierając wszystko mikserem. Dodajemy utarte jajka i dalej ucieramy. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny, lub aż urośnie o przynajmniej połowę.

  2. W tym czasie przygotujemy cynamonową posypkę. Mieszamy razem cukier, cynamon i gałkę muszkatałową. Masełko rozpuszczamy w garnuszku i chwile podgrzewamy, aż zrobi się lekko brązowe. Odstawiamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni.

  3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę lub silikonową podkładkę, posypuję lekko mąką, nakrywam ściereczką i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozwałkowuję na prostokąt. W przepisie najpierw pocięto ciasto na paski, a potem posmarowano roztopionym masełkiem i posypano cynamonowym cukrem. Ja posmarowałam pędzelkiem całość, posypałam cynamonowym cukrem, a następnie pocięłam w paski. Pasek składamy jak harmonijkę i wkładamy luźno do formy, dokładamy drugi pasek, a pózniej następny. Całość możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem i posmarować roztopionym masełkiem, którego mi trochę zostało. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) około godziny np. w szklanej żaroodpornej formie. Po zapachu i złotym przyrumienieniu poznacie, że ciasto jest już gotowe. Podajemy ze szklanką mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 stycznia 2018 Z herbatą różaną ... mmm, a niech tam, z CZEKOLADĄ. Ja tylko popatrzę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 stycznia 2018 Już jest u mnie w książce:)Aż mi zapachniało cynamonem:)) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń