Do góry

Śniadania Przepis na:

Długa bułka z czarnuszką

Długa bułka z czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 2097

Kolejna propozycja na domowe pieczywo. Tym razem długa bułka z dodatkiem bardzo smacznej, aromatycznej czarnuszki. Polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • kefir 200 ml
  • woda ciepła 220 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • oliwa 3-4 łyżki
  • czarnuszka 3 łyżki
  • Na wierzch:
  • jajo 1 szt
  • mleko 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1-2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i nasypać kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić by zaczyn "ruszył". Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.

  2. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte podzielić na dwie części, uformować długie bułki i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie bułki posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i posypać czarnuszka

  3. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 25-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń