Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na sobotnie, niedzielne śniadanko...? Szybko i smacznie ;)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44701
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22606
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14923
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4708
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44701
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.
Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.
W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)