Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bagietki w smaku są identyczne jak te ze sklepu.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 780
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1055
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4000
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6257
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 780
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1055
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4000
Składniki
Dzień przed pieczeniem: Wymieszać dokładnie w większej misce wszystkie składniki na zaczyn drożdżowy. Odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie, połączyć z mąką i solą. Dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w temp. pokojowej na ok. 2-3 godz. Można skrócić ten czas, wkładając ciasto do lekko nagrzanego piekarnika, ale im ciasto dłużej rośnie, tym jest bardziej smaczniejsze. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągać każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bagietki. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę. Lekko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Uformować bagietki i przełożyć na blachę to pieczenia. Odstawić na kolejne 2 godz. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C. Bagietki delikatnie ponacinać nożem i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, dzięki temu piekarnika zaparuje się a bagietki będą miały chrupiącą skórkę. Piec 20-25 min w temp 220 st. C. Po tym czasie wyjąć bagietki z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia, aby odparowały. Smacznego.
P.S. Przy przygotowaniu tych bagietek jest trochę "zachodu", ale na prawdę warto poświęcić dłuższą chwilę przy ich przygotowaniu, aby później zachwycać się smakiem.