Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe buły z sezamem.

Drożdżowe buły z sezamem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23012

Dodano:

Odsłon: 4459

Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, posypane sezamem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna 70 dag + do podsypania Typ-650
  • olej roślinny 100 ml
  • jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
  • białko do posmarowania bułek
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 3 łyżeczki
  • sól 1 łyżka
  • mleko ciepłe 400 ml
  • sezam do posypania bułek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe buły z sezamem.

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  2. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń