Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1635

Dodano:

Odsłon: 348

Proste rogaliki drozdżowe. Super na śniadanie czy kolację do szklanki mleka. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka wody,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
  • mak do posypania.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Przygotowanie

  1. Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty. Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.

    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Studzimy na kratce.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń