Do góry

Śniadania Przepis na:

Dutch baby orkiszowy z serem i owocami

Dutch baby orkiszowy z serem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 3909

Dodano:

Odsłon: 233

Puszysty pieczony naleśnik na mące orkiszowej z owocami i płatami migdałowymi.

Składniki

  • Naleśnik:
  • Jajka - 3 szt + 3 białka (albo 5 jajek)
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • Ser biały - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce - dowolne, u mnie truskawki, maliny, jagody
  • Płatki migdałowe - garść
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania
  • Olej do natłuszczenia patelni
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dutch baby orkiszowy z serem i owocami

Przygotowanie

  1. Do wykonania tego dania jest potrzeba dość głęboka patelnia, której można używać w piekarniku. Moja ma 28cm średnicy.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Patelnię smarujemy olejem (dół i boki) i wkładamy na 2 minuty, aby się nagrzała.
    Składanki na naleśnika mieszamy trzepaczką. Wylewamy na nagrzaną patelnię i pieczemy 20 minut. W tym czasie boki ciasta wyrosną bardzo mocno. Po wyjęciu opadną, ale ciasto będzie miało kształt miseczki.

  2. Biały ser gnieciemy widelcem. Mieszamy z jogurtem i cukrem. Na upieczonego naleśnika wykładamy ser, owoce i migdały. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Po upieczeniu naleśnik bardzo łatwo się kroi. Z tej porcji wychodzi baaardzo syte śniadanie lub obiad dla 2 osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 kwietnia Jak to widzę, to wracają wspomnienia sprzed kilkunastu lat z ... Niderlandów, choć tedy to była jeszcze Holandia ;) Ile żeśmy się tego przejedli, to historia i zawsze było pysznie :)
Biorę przepis do zrobienia po latach ;D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń