Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pannukakku to nazwa fińskiego naleśnika, który w odróżnieniu od znanych nam, smażonych na okrągłej patelni naleśników, zapieka się w piekarniku. Dzięki czemu jest grubszy i puszysty. W Finlandii serwuje się go zarówno na słodko, jak i na słono wraz z grochówką. W każdym wydaniu smakuje znakomicie. Jak zrobić fińskie naleśniki? Przepis na fińskie naleśniki jest niezwykle prosty, dodatkowo nie wymaga stania przy patelni i smażenia kolejnych porcji. Według przepisu na pannukakku należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki, przelać do foremki i upiec w piekarniku. Podczas pieczenia naleśnik będzie mocno wyrastał, jednak po wyjęciu z piekarnika opadnie – jest to naturalny proces. Z czym podawać naleśniki fińskie? Naleśniki można serwować na ciepło i na zimno. Jeśli do ciasta dodałeś cukier, podaj je oprószone cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. Jeśli zdecydowałeś się na wersję wytrawną, naleśniki podaj, jak Finowie wraz z grochówką.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4087
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 154
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4087
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 154
Składniki
W małym garnku podgrzej masło, a gdy się roztopi, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj cukier, mąkę wraz ze szczyptą soli i roztopione masło. Całość zmiksuj na niewielkich obrotach.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę.
Piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika potnij na kwadraty.