Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pannukakku to nazwa fińskiego naleśnika, który w odróżnieniu od znanych nam, smażonych na okrągłej patelni naleśników, zapieka się w piekarniku. Dzięki czemu jest grubszy i puszysty. W Finlandii serwuje się go zarówno na słodko, jak i na słono wraz z grochówką. W każdym wydaniu smakuje znakomicie. Jak zrobić fińskie naleśniki? Przepis na fińskie naleśniki jest niezwykle prosty, dodatkowo nie wymaga stania przy patelni i smażenia kolejnych porcji. Według przepisu na pannukakku należy zmiksować ze sobą wszystkie składniki, przelać do foremki i upiec w piekarniku. Podczas pieczenia naleśnik będzie mocno wyrastał, jednak po wyjęciu z piekarnika opadnie – jest to naturalny proces. Z czym podawać naleśniki fińskie? Naleśniki można serwować na ciepło i na zimno. Jeśli do ciasta dodałeś cukier, podaj je oprószone cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. Jeśli zdecydowałeś się na wersję wytrawną, naleśniki podaj, jak Finowie wraz z grochówką.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Składniki
W małym garnku podgrzej masło, a gdy się roztopi, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj cukier, mąkę wraz ze szczyptą soli i roztopione masło. Całość zmiksuj na niewielkich obrotach.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę.
Piecz w 220 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika potnij na kwadraty.