Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 184
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 403
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 210
Składniki
Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Obie mąki zagnieść z drożdżami rozpuszczonymi w 50 ml ciepłej wody z cukrem. Dodać resztę wody, olej,sól i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na papier do pieczenia nadając mu kształt łezki. Ciasto rozwałkować lub rozklepać, brzegi cieniej środek nieco grubiej. Ciasto przykryć i odstawić do podrośnięcia na ok. 15 -20 minut. Potem układamy łodygi i listki lubczyku, listki pokrzywy, szczypiorek. Następnie połówki pomidorków, kawałki marchewki, połówki oliwek. Wszystko skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Węższy dół ciasta zakładamy na siebie z związujemy szczypiorkiem. Pieczemy w 215 C około 25 minut.
Pysznie jemy :)