Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do jednych z najciekawszych dań z jajkami w roli głównej należy frittata. Dziś przedstawimy ci wiosenną odsłonę tej potrawy, podpowiemy, jak zrobić idealną frittatę ze szparagami. Danie to będzie doskonałe dla osób, które chcą nie tylko jeść smacznie, ale i zadbać o smukłą sylwetkę. Jajka dostarczą ci sporej ilości białka, witamin i minerałów, jednocześnie na długo cię nasycą, dzięki czemu nie pomyślisz o podjadaniu. Najwygodniejszą opcją będzie przygotowanie frittaty ze szparagami na patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku. Równie dobrze sprawdzi się także naczynie żaroodporne.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz, oderwij zdrewniałe końcówki i pokrój w mniejsze kawałki. Pomidory suszone odsącz z zalewy i pokrój w paseczki. Czosnek obierz i drobno pokrój. Na rozgrzanej oliwie przez kilka minut podsmaż czosnek ze szparagami i pomidorami.
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie rozbełtaj masę.
Gotową masę jajeczną wlej do szparagów na patelni. Możesz także przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp kawałkami mozzarelli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans. Na koniec dodaj listki świeżej bazylii.