Do góry

Śniadania Przepis na:

Gofry

Gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 3418

Jak zrobić pyszne gofry dla całej rodziny? Oto prosty przepis, który stosuję już od jakiegoś czasu. Gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie gdy dzieci są w domu. Przygotowanie ich jest bardzo proste a podawać możemy je ulubionymi dodatkami – u mnie to po prostu cukier puder lub dżem. Zapraszam

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gofry

Przygotowanie

  1. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.

  2. Dodajemy mleko, jajka i miksujemy, na koniec wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie. Oczywiście zamiast miksera możemy użyć zwykłej trzepaczki.
    Możemy również ubić pianę z białek oddzielnie i dodać na koniec delikatnie mieszając łyżką. Wtedy gofry są bardziej chrupiące. Oba sposoby są dobre i gofry wychodzą smaczne.

  3. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy, ponieważ każda ma swój czas pieczenia. U mnie wychodzi ok. 5 min na dwa gofry. Z tej porcji wychodzi mi 12 gofrów – moja kratka ma wymiary 10/10cm. Na jedną porcję wylewam ok. 90-100 ml ciasta. Gotowe gofry podajemy, tak jak lubimy: z cukrem pudrem, z ulubionym dżemem, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń