Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić pyszne gofry dla całej rodziny? Oto prosty przepis, który stosuję już od jakiegoś czasu. Gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie gdy dzieci są w domu. Przygotowanie ich jest bardzo proste a podawać możemy je ulubionymi dodatkami – u mnie to po prostu cukier puder lub dżem. Zapraszam
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 41
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 41
Składniki
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Dodajemy mleko, jajka i miksujemy, na koniec wlewamy olej i miksujemy na małych obrotach, aż ciasto będzie gładkie. Oczywiście zamiast miksera możemy użyć zwykłej trzepaczki. Możemy również ubić pianę z białek oddzielnie i dodać na koniec delikatnie mieszając łyżką. Wtedy gofry są bardziej chrupiące. Oba sposoby są dobre i gofry wychodzą smaczne.
Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy, ponieważ każda ma swój czas pieczenia. U mnie wychodzi ok. 5 min na dwa gofry. Z tej porcji wychodzi mi 12 gofrów – moja kratka ma wymiary 10/10cm. Na jedną porcję wylewam ok. 90-100 ml ciasta. Gotowe gofry podajemy, tak jak lubimy: z cukrem pudrem, z ulubionym dżemem, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną itp.