Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taramosalata to popularna grecka pasta z ikry, podawana jako przystawka a nawet danie główne , szczególnie na śniadanie . Jest też daniem tradycyjnie postnym przygotowywanym na tzw. Czysty Poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu; podawana wtedy do lagany (wielkich placków chlebowych wypiekanych na ten dzień). Choć bywa spożywana także na codzień , wówczas ozdabiana jest pomidorem, oliwkami, ogórkiem i drobno ciętą natką pietruszki czy innymi ziołami naturalnymi . Np. Ogórecznikiem, cytryną, babką wąskolistną itp...
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1889
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1889
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Składniki
Namoczony w wodzie czerstwy chleb odciskamy z wody i wraz z ikrą cebulą posiekaną , czerwoną, sokiem z cytryn i oliwą miksujemy na gładki krem w malakserze . W między czasie zapiekamy w opiekaczu grzanki i smażymy krążki cebuly w cieście z mąki . Gdy masa w malakserze będzie już gładka to smarujemy nią grzanki i podajemy z zielonymi ziołami ogórecznika, babki wąskolistnej, oliwkami i krążkami smażonej cebuli