Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taramosalata to popularna grecka pasta z ikry, podawana jako przystawka a nawet danie główne , szczególnie na śniadanie . Jest też daniem tradycyjnie postnym przygotowywanym na tzw. Czysty Poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu; podawana wtedy do lagany (wielkich placków chlebowych wypiekanych na ten dzień). Choć bywa spożywana także na codzień , wówczas ozdabiana jest pomidorem, oliwkami, ogórkiem i drobno ciętą natką pietruszki czy innymi ziołami naturalnymi . Np. Ogórecznikiem, cytryną, babką wąskolistną itp...
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 244
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 244
Składniki
Namoczony w wodzie czerstwy chleb odciskamy z wody i wraz z ikrą cebulą posiekaną , czerwoną, sokiem z cytryn i oliwą miksujemy na gładki krem w malakserze . W między czasie zapiekamy w opiekaczu grzanki i smażymy krążki cebuly w cieście z mąki . Gdy masa w malakserze będzie już gładka to smarujemy nią grzanki i podajemy z zielonymi ziołami ogórecznika, babki wąskolistnej, oliwkami i krążkami smażonej cebuli
Przepisy Śniadania
Śniadania
Bułki kajzerki zapiekane z serem i szynką
Śniadania
Ryż na mleku według babci
Śniadania
Jajka w cieście francuskim
Śniadania
Precle serowe
Bułki kajzerki zapiekane z serem i szynką
Bułki zapiekane z serem i szynką można podać na śniadanie lub kolację. Smaczn...
Odsłon: 148
Ryż na mleku według babci
Ekspresowe, smaczne i zdrowe śniadanie.
Odsłon: 171