Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taramosalata to popularna grecka pasta z ikry, podawana jako przystawka a nawet danie główne , szczególnie na śniadanie . Jest też daniem tradycyjnie postnym przygotowywanym na tzw. Czysty Poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu; podawana wtedy do lagany (wielkich placków chlebowych wypiekanych na ten dzień). Choć bywa spożywana także na codzień , wówczas ozdabiana jest pomidorem, oliwkami, ogórkiem i drobno ciętą natką pietruszki czy innymi ziołami naturalnymi . Np. Ogórecznikiem, cytryną, babką wąskolistną itp...
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6676
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4587
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327077
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6676
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4587
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327077
Składniki
Namoczony w wodzie czerstwy chleb odciskamy z wody i wraz z ikrą cebulą posiekaną , czerwoną, sokiem z cytryn i oliwą miksujemy na gładki krem w malakserze . W między czasie zapiekamy w opiekaczu grzanki i smażymy krążki cebuly w cieście z mąki . Gdy masa w malakserze będzie już gładka to smarujemy nią grzanki i podajemy z zielonymi ziołami ogórecznika, babki wąskolistnej, oliwkami i krążkami smażonej cebuli