Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4441
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 664
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2058
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 24
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 4441
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 664
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 205
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2058
Składniki
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren. * Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę tahini, kumin, curry oraz kurkumę i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą.
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).
Hummus podajemy z olejem oraz ziarnami pestek dyni.
PRZECHOWYWANIE: Pozostałą część hummusu przekładamy do słoiczków, wierzch skrapiamy olejem z pestek dyni i przechowujemy w lodówce około 7 dni. Życzę smacznego! :)