Do góry

Śniadania Przepis na:

Indyk ze śliwką w galarecie a’la malaga

Indyk  ze śliwką w galarecie a’la malaga

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1293

Dodano:

Odsłon: 108

Filet z indyka nadziewany śliwką można wykorzystać na wiele sposobów. Można podać do na zimno jako wędlinę lub w galarecie np. na śniadanie świąteczne. Tym razem przygotowałam w galarecie typu malaga, ale z wykorzystaniem wina porto. Niesamowity smak.

Składniki

  • Filet z indyka (ok. 1 kg)
  • Śliwki suszone (5-6 szt.)
  • Żelatyna czysta (1opak. na 2 litry)
  • Woda ( 0,75l)
  • Wino porto (0,25 l)
  • Masło (ok. 50g)
  • Przyprawy: curry, czubryca czerwona, zielona, zioła prowansalskie, sól, pieprz i.t.p.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Indyk ze śliwką w galarecie a’la malaga

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowuję filet z indyka - staram się go tak rozkroić by otrzymać duży kawałek fileta. Od zewnątrz nacieram solą i pieprzem. Od wewnątrz sypię przyprawy np. curry, czubrycę, majeranek. Kładę masło w plasterkach i posiekane śliwki.

  2. 2. Zwijam...


  3. .... Sznuruję.

  4. .... i piekę na smalcu gęsim ok. 1 godz.

  5. 3. Studzę. Kroję w plastry.

  6. 4. Żelatynę rozpuszczam w wodzie z dodatkiem wina porto i dodaję szczyptę soli.
    5. Czekam aż ostygnie ale nie stężeje.
    6. Schab układam na paterze. Ozdabiam. Wkładam do lodówki by zrobiły się zimne (lepiej tężeje galareta).

  7. 7. Zalewam zimną galaretą porcjami (w odstępie kilkunastu minut).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń