Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, wspaniale nadaje się na śniadanie. Polecam moją wersję na słodko z jabłkiem i rodzynkami. Ważne, by przed ugotowaniem kaszę dobrze wypłukać.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15217
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45782
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15217
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45782
Składniki
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną wodą, następnie pod gorącą wodą, a potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu kasza traci goryczkę. Zagotowujemy szklankę wody, następnie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy łyżeczkę masła, szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut - aż kasza wchłonie całą wilgoć. Nie mieszamy. Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy kasza straci swoją sypkość i zacznie się kleić. W czasie gdy kasza się gotuje, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy rodzynki. Po około 15 minutach gotowania kasza jest już gotowa, jest lekko chrupiąca, taką właśnie lubimy. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy do niej rodzynki, dodajemy starte jabłko, łyżeczkę masła i łyżeczkę miodu, cynamon i mieszamy. I gotowe, smacznego :-)