Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami lubię zaskakiwać rodzinkę , wstać wcześniej i podać im na śniadanie świeżo upieczone bułeczki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Mąkę przesiać razem z solą do miski. Żółtka dokładnie roztrzepać. Do letniego mleka dodać świeże drożdże i oba cukry. Dokładnie rozmieszać i odstawić by urosły. Połączyć składniki i dokładnie wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Dodać letnie, rozpuszczone masło i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Jagody przełożyć do miski, połączyć z ubitą pianą a na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie (by nie uszkodzić jagód-wymieszać). Cukier utrzeć ze śmietaną . Następnie dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.Podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o szerokości 4 cm i pociąć go na 6-8 jednakowych kawałków. Każdy lekko rozpłaszczać w dłoniach i na środek kłaść po dużej łyżce jagód. Zlepiać brzegi. Formować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Pozwolić im jeszcze przez 15 minut rosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem z mlekiem. Piec ok. 30 minut w tem. 175 stopni. Po przestygnięciu- lukrować.