Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami lubię zaskakiwać rodzinkę , wstać wcześniej i podać im na śniadanie świeżo upieczone bułeczki.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23915
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23915
Składniki
Mąkę przesiać razem z solą do miski. Żółtka dokładnie roztrzepać. Do letniego mleka dodać świeże drożdże i oba cukry. Dokładnie rozmieszać i odstawić by urosły. Połączyć składniki i dokładnie wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Dodać letnie, rozpuszczone masło i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Jagody przełożyć do miski, połączyć z ubitą pianą a na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie (by nie uszkodzić jagód-wymieszać). Cukier utrzeć ze śmietaną . Następnie dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.Podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o szerokości 4 cm i pociąć go na 6-8 jednakowych kawałków. Każdy lekko rozpłaszczać w dłoniach i na środek kłaść po dużej łyżce jagód. Zlepiać brzegi. Formować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Pozwolić im jeszcze przez 15 minut rosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem z mlekiem. Piec ok. 30 minut w tem. 175 stopni. Po przestygnięciu- lukrować.