Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami lubię zaskakiwać rodzinkę , wstać wcześniej i podać im na śniadanie świeżo upieczone bułeczki.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2119
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 24
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 866
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2119
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 24
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 866
Składniki
Mąkę przesiać razem z solą do miski. Żółtka dokładnie roztrzepać. Do letniego mleka dodać świeże drożdże i oba cukry. Dokładnie rozmieszać i odstawić by urosły. Połączyć składniki i dokładnie wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Dodać letnie, rozpuszczone masło i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Jagody przełożyć do miski, połączyć z ubitą pianą a na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Delikatnie (by nie uszkodzić jagód-wymieszać). Cukier utrzeć ze śmietaną . Następnie dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.Podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o szerokości 4 cm i pociąć go na 6-8 jednakowych kawałków. Każdy lekko rozpłaszczać w dłoniach i na środek kłaść po dużej łyżce jagód. Zlepiać brzegi. Formować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Pozwolić im jeszcze przez 15 minut rosnąć. Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem z mlekiem. Piec ok. 30 minut w tem. 175 stopni. Po przestygnięciu- lukrować.