Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1650
Dodano: 22.02.2011
Odsłon: 34773
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)
Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.
Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

poczatkujaca87 18 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
do ulubionych. jak tylko kupie drozdze napewno zrobie2 Kto głosował? | Odpowiedz

haneczkap 13 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Ja make przesiewam 2-3 godziny przed wyrabianiem ciasta i dodaje masło, nie margarynę. Wszystkie składniki mam ciepłe, ale nie gorące.Wierzch smaruję lukrem: sok z połowy cytryny i cukier-puder.
Rzeczywiście, są łatwe do przyrządzenia i pyszne. Ja robię z 1kg mąki (około 6 szkl.) i mam do 30 jagodzianek
2 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 25 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Pamiętam takie bułeczki z dzieciństwa. Mój dziadzio pracował w piekarni i co dzień rano na śniadanie wcinałam takie właśnie takie jagodzianki ze szklanką mleka :) Spróbuję upiec....2 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Annuar, ja do części bułeczek dałam dżem z czarnej porzeczki(też z odrobiną mąki ziemniaczanej) a bułeczek wychodzi ponad 30. I jeszcze rada praktyczna, aby ciasto zbytnio nie lepiło się do ręki lub łyżki trzeba je posmarować odrobiną oleju.2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Aż się proszą, żeby je spróbować.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 23 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Po prostu jem je oczami :) Apetyczne i bardzo zgrabne :) Ile bułeczek wychodzi z tych proporcji ? Jak użyję konfitury jagodowej to już nie dodaję cukru i mąki ? Układamy stroną zlepioną do góry ?2 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ale słodko u Ciebie, jadę na kawę :) Dobre pytanie, ile bułeczek wychodzi z ww składników? Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
ale pięknie wyglądają:), zrobię jutro na śniadanie:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Tajra 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
A mam jeszcze pytanko - ile bułeczek wychodzi z tej porcji?3 Kto głosował? | Odpowiedz

listek 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Zapomniałam dodać, że jagody są mrożone.2 Kto głosował? | Odpowiedz