Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące wspomnienie lata w środku mroźnej zimy.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4504
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)
Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.
Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.