Gdy sezon na kurki grzechem byłoby nie zrobić takiej jajecznicy
Jajecznica na kurkach
Składniki
- kurki, 50 g
- jajko, 3 sztuki
- sól, szczypta
- masło, 1 łyżka
Składniki
- kurki, 50 g
- jajko, 3 sztuki
- sól, szczypta
- masło, 1 łyżka

Etapy przygotowania
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić z resztek runa leśnego. Większe kurki pokroić w drobną kostkę. Najlepiej jeśli mamy malutkie kurki wówczas dodajemy całe.
Na patelni rozpuszczamy masło
Do rozpuszczonego masła dodajemy kurki. przysmażamy na małym ogniu kilka minut aż odparuje sok który wycieknie z kurek
Gdy kurki będą gotowe wbijamy jajka i solimy do smaku.
Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (14)


Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 422
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 155

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2250
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 422
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 155

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2250



Składniki
- kurki, 50 g
- jajko, 3 sztuki
- sól, szczypta
- masło, 1 łyżka
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić z resztek runa leśnego. Większe kurki pokroić w drobną kostkę. Najlepiej jeśli mamy malutkie kurki wówczas dodajemy całe.
Na patelni rozpuszczamy masło
Do rozpuszczonego masła dodajemy kurki. przysmażamy na małym ogniu kilka minut aż odparuje sok który wycieknie z kurek
Gdy kurki będą gotowe wbijamy jajka i solimy do smaku.
Smacznego
W ten sposób "spreparowne" kurki możesz jeść "w obiegu zamkniętym" gratuluję. Radzę poprawić punkt 2 na: 2. Na patelni umieść oczyszczone kurki i odparuj wodę w nich zawartą, gdy kurki nie będą parować (będą na suchej patelni) dodaj masło (gwarantuję, że samo się rozpuści). dalej postępuj jak w punkcie 3 i dalszych. Szczere SMACZNEGO i gwarancja strawienia kurek. Z pieczarkami możesz postępować podobnie, jednak nie wszystkie grzyby można poddawać tego rodzaju obróbce termicznej; powód - grzyby nieblaszkowe przywierają do patelni i nie można ich w podany wyżej sposób odparować.
Ja smażę kurki z cebulą i dodaję pieprzu, bo grzyby to lubią , a ja lubię grzyby.
mniam mniam mniam:)) uwielbiam taką jajecznicę, ja dodaję jeszcze pieprzu, bo kurki + świeżo mielony pieprz to wg mnie najlepsze połączenie:)
Brawo!!! Moje ulubione
Kocham tą potrawę przez 3 miesiące w roku!!! Mistrzostwo świata!!! A w czasie srogich zimowych poranków proponuję wrzucić kurki zamrożone (w całości) na rozgrzane masło...