Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie ochotę urozmaicić swoje śniadanie, zamiast tradycyjnej jajecznicy lub jajek na miękko, przygotujcie jajka flamenco. Nie ma jednego przepisu na tę andaluzyjską potrawę, ile gospodyń tyle receptur. W naszej wersji sięgnęliśmy po czerwoną paprykę i kiełbasę chorizo. Wy możecie dodać takie składniki, jakie lubcie najbardziej np. ziemniaki, zielony groszek czy boczek.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 19
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 476
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 960
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 233
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 19
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 476
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 960
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 233
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Chorizo pokrój w cienkie plastry.
Cebulę posiekaj w piórka, czosnek drobno pokrój. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, chorizo i paprykę. Wszystko podsmażaj, od czasu do czasu mieszając przez 8 minut.
Następnie dodaj pomidory, łyżkę octu sherry i przyprawy. Całość podsmażaj przez około 5 minut.
Gotowy sos przełóż do dwóch małych naczyń żaroodpornych. Na środku sosu zrób wgłębienie i wbij jajko.
Całość zapiekaj przez 8-10 minut do ścięcia się białka.