Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie ochotę urozmaicić swoje śniadanie, zamiast tradycyjnej jajecznicy lub jajek na miękko, przygotujcie jajka flamenco. Nie ma jednego przepisu na tę andaluzyjską potrawę, ile gospodyń tyle receptur. W naszej wersji sięgnęliśmy po czerwoną paprykę i kiełbasę chorizo. Wy możecie dodać takie składniki, jakie lubcie najbardziej np. ziemniaki, zielony groszek czy boczek.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4205
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416619
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4205
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416619
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Chorizo pokrój w cienkie plastry.
Cebulę posiekaj w piórka, czosnek drobno pokrój. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, chorizo i paprykę. Wszystko podsmażaj, od czasu do czasu mieszając przez 8 minut.
Następnie dodaj pomidory, łyżkę octu sherry i przyprawy. Całość podsmażaj przez około 5 minut.
Gotowy sos przełóż do dwóch małych naczyń żaroodpornych. Na środku sosu zrób wgłębienie i wbij jajko.
Całość zapiekaj przez 8-10 minut do ścięcia się białka.