Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka na dwa sposoby

Jajka na  dwa  sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7110

Dodano:

Odsłon: 7889

Latem grill pracuje pelna para - obiady, kolacje, wszystko da sie przygotowac na grillu, wiec dlaczego nie sniadanie? Zainspirowana przepisem Patrosa "Jajko w koszyczku z szynki" przyrzadzilam na sniadanie jajka w awokado i to od razu na dwa sposoby, gdyz czesc rodziny zawsze upomina sie o "wkladke miesna". Tak wiec powstaly jajka pieczone w awokado i jajka grillowane w awokado z dodatkiem chrupiacego bekonu, pomidorków i pikantnego sera cheddar. Obydwa warianty sa przepyszne.

Składniki

  • PIECZONE JAJKA:
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • gruba sól morska
  • pieprz
  • świeże zioła (np. szczypiorek)
  • GRILLOWANE JAJKA:
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 4 plastry bekonu
  • 3 łyżki tartego sera (np. cheddar)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • pietruszka lub szczypiorek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka na dwa sposoby

Przygotowanie

  1. Jajka pieczone

    Rozgrzac piekarnik do 200° C
    Przekroic awokado na pól, usunac pestke i troche miazszu, tyle, aby wglebienie zmiescilo 1 jajko.
    Jajko wlac do malej miseczki a nastepnie ostroznie wlac je do wglebienia awokado. Doprawic sola i pieprzem i piec 15-20 minut, az bialko sie zetnie.
    Najlepiej jest umiescic awokado w malych, ognioodpornych foremkach aby nic sie nie wylalo.

  2. Jajka grillowane

    Do tego przepisu uzylam ceramicznego grilla z pokrywa. W sumie nie liczy sie marka grilla, tylko fakt uzycia technologii posredniego grilla, która jest podobna do pieczenia w kuchence z termoobiegiem.
    Podgrzac grill do temperatury 180-200° C
    Bekon najpierw grillujemy na chrupiaco lub smazymy klasycznie na patelni. Po ostudzeniu kroimy na kawalki, a pomidorki koktajlowe w drobna kostke.
    Awokado kroimy na pól, usuwamy pestke i podobnie jak w pierwszym przepisie usuwany troche miazszu, aby powstalo wglebienie na jajko. Aby polówka sie nie przewrócila, odcinamy ostrym nozem ok.1 mm skórki na dole tworzac w ten sposób plaska powierzchnie lub uzywamy odpowiedniego naczynia do grilla np. blaszki perforowanej.
    Do kazdej polówki awokado wlewamy jajko, doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy kilkoma kostkami pomidorków (reszte zostawiamy do dekoracji) mieszamy tarty ser z kawalkami bekonu i posypujemy wierzch jajka. Wszystko doprawiamy wedzona papryka w proszku.
    Awokado grillujemy 25-30 minut, byc moze bialko sie zetnie juz po 20 minutach - ze wzgledu na zdjecia musialam czesciej otwierac pokrywe, wiec proces grillowania byl troche dluzszy.

  3. W obydwu przypadkach podajemy z posiekanym szczypiorem lub pietruszka ewentualnie udekorowane reszta pomidorów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 30 lipca 2019 Awokado z jakiem bardzo lubię. Obie propozycje super :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 lipca 2019 Dziekuje wszystkim za mile komentarze! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 lipca 2019 Mmmm...pyszności aż się pośliniłam:):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 lipca 2019 Uwielbiam jajka w połączeniu z awokado! <3 Cudowne zdjęcia! Tylko zachęcają do zjedzenia :D <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 26 lipca 2019 Super wygląda, połączenie rewelacyjne, musi smakować obłędnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 lipca 2019 Wspaniała, podwójna propozycja <3 A zdjęcie <3 OMG! <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń