Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie, proponujemy przygotować jajka po florencku! Zastanawiasz się cóż to takiego? To jajka w koszulach podane na przyrumienionej kromce chleba wraz ze szpinakiem i sosem holenderskim. Nieskomplikowany przepis, a efekt zachwyca.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1577
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1577
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Prace zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. Robi się go dość łatwo, jednak musisz szczególnie uważać, aby żółtka się nie ścięły.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do garnka wlej wodę i postaw na palniku o małej mocy. Do szklanej lub metalowej miski wbij dwa żółtka i wlej sok z cytryny. Miskę postaw na garnku i zacznij ubijać jajka, nie przestając miksować, wlej cienkim strumieniem masło. Gdy masa nabierze puszystości i zgęstnieje, przestań ubijać i zdejmij miskę z garnka. Dopraw solą oraz pieprzem, całość delikatnie wymieszaj.
Przygotuj szpinak. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymaj na średnim ogniu, cały czas mieszaj, do momentu, aż szpinak „zwiędnie”. Pod sam koniec dopraw solą.
Kromki opiecz w tosterze. Na zarumienione pieczywo wyłóż czosnek.
Czas na jajka w koszulce. Każde jajko musisz przygotować osobno. W garnku zagotuj wodę. Do osobnych miseczek wbij jajka. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej ocet. Za pomocą łyżki energicznie zamieszaj. Gdy woda będzie wirować, dodaj ostrożnie jajko. Gotuj przez 3 minuty. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Gotowe jajko wyłóż na kromkę ze szpinakiem. Całość polej sosem holenderskim.