Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka po wiedeńsku z kurkami

Jajka po wiedeńsku z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 1979

Dodano:

Odsłon: 167

Zamawiając w Wiedniu jajka po wiedeńsku - Ei im Glas, dostaniemy jajka ugotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz z roztopionym masłem. Poniżej przedstawiam mój sposób na przygotowanie jajek w szklance/kieliszku.

Składniki

  • 7 jajek od szczęśliwych kur
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • masło do wysmarowania kieliszków oraz po wiórku masła na każdy kieliszek
  • 200 g drobnych kurek
  • łyżeczka masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • miód na czubek łyżeczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka po wiedeńsku z kurkami

Przygotowanie

  1. Kurki dusimy na maśle, aż odparują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny i miodem.

    Kieliszki smarujemy masłem. Na dno układamy po kilka kurek. Posypujemy szczypiorkiem.

  2. Do każdego kieliszka wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Ostrożnie na wierzch kładziemy kawałek masła.

  3. Kieliszki przykrywamy folią spożywczą.

  4. Ostrożnie układamy w parowarze. Parujemy około 5-7 minut. Długość parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada.


    Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru.

    Uwaga, szklaneczki będą gorące.
    Zdejmujemy folię, posypujemy szczypiorkiem, układamy 1-2 kurki na wierzchu i podajemy. Najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń