Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamawiając w Wiedniu jajka po wiedeńsku - Ei im Glas, dostaniemy jajka ugotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz z roztopionym masłem. Poniżej przedstawiam mój sposób na przygotowanie jajek w szklance/kieliszku.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 974
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4594
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1242
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 974
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4594
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1242
Składniki
Kurki dusimy na maśle, aż odparują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem sokiem z cytryny i miodem. Kieliszki smarujemy masłem. Na dno układamy po kilka kurek. Posypujemy szczypiorkiem.
Do każdego kieliszka wbijamy jajko. Oprószamy solą i pieprzem. Ostrożnie na wierzch kładziemy kawałek masła.
Kieliszki przykrywamy folią spożywczą.
Ostrożnie układamy w parowarze. Parujemy około 5-7 minut. Długość parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada. Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru. Uwaga, szklaneczki będą gorące. Zdejmujemy folię, posypujemy szczypiorkiem, układamy 1-2 kurki na wierzchu i podajemy. Najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.