Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest standardem, gdy jesteśmy w plenerze, ale zawsze można poeksperymentować z dodatkami. Jajka z pomidorami i serem są wyjątkowo pożywne i łączą w sobie różne smaki. Nie jest to klasyczna szakszuka, aczkolwiek to danie bardzo ją przypomina. Możemy dodać do dana również ulubione warzywo, grzyby czy zieleninę, a będzie równie pyszne!
patelnia, łyżka, nóż
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Pokrój pomidory na plastry. Rozgrzej masło na patelni. I przełóż na nie pomidory. Rozłóż ok. 4 plastry, aby były między nimi przestrzenie. Nie mieszaj, podsmaż do 3-4 minut. Nieco dosól do smaku.
Gdy pomidory zmiękną, dodaj do nich jajka. Najlepiej, aby jajka trafiły w przestrzenie między pomidorami. Nie mieszaj jajek za wcześnie, niech się nieco zetnie dół. W tym czasie dopraw jajka solą, pieprzem, chili i papryką słodką. Nieco później możesz dodać też harirę lub passatę.
Gdy jajka się nieco zetną, dodaj do nich parmezan oraz przyprawy. Na koniec wrzuć pocięty szczypiorek. Smacznego!