Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka zapiekane w bułce

Jajka zapiekane w bułce

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48685

Dodano:

Odsłon: 4152

Czasami warto zapomnieć o jakże w Polsce popularnej jajecznicy i podać na śniadanie jajka w nieco innej odsłonie.

Składniki

  • bułka okrągła typu kajzerka 2 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • kiełbaski śląskie 3 sztuki
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • jajka 2 sztuki
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: kiełki rzodkiewki 50 g
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka zapiekane w bułce

Przygotowanie

  1. Kiełbaski śląskie kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kiełbaski i cebulę, podsmażamy do momentu zrumienienia.
    Z bułek odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ ze środka każdej bułeczki.
    Teraz czas na wypełnienie pieczywa pyszną zawartością. Do bułek wkładamy podsmażoną kiełbaskę z cebulą, wbijamy jajka. Całość lekko solimy, oprószamy czarnym pieprzem.

    Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekamy 20- 25 minut.
    Podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem, z sałatką i odrobiną kiełków rzodkiewki.

  2. Jak przygotować sałatkę:
    Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, rzodkiewki na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Rozdrobnione składnik mieszamy ze sobą,
    doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń