Do góry

Śniadania Przepis na:

Jak zrobić zakwas na chleb

Jak zrobić zakwas na chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 3150

Dodano:

Odsłon: 357

Zakwas pszenny najlepszy do pieczenia chleba mieszanego pszenno-żytniego

Składniki

  • mąka pszenna razowa
  • letnia woda
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jak zrobić zakwas na chleb

Przygotowanie

  1. Dzień pierwszy

    Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką
    Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki)
    Wymieszaj i zakręć lekko słoik.
    Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (np. kuchenny blat)

  2. Dzień drugi-szósty

    Dokarmiaj codziennie zakwas tzn. dosypuj 30 g mąki i dolewaj 20 g wody.
    W ciągu tych kilku dniu zakwas będzie rósł, co będzie widoczne po pęcherzykach powietrza w słoiku.
    W niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas.
    Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć.
    W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta.

  3. Dzień siódmy

    Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
    Zakwas jest aktywny kiedy jego struktura jest wypełniona bąbelkami powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość.
    Jeśli zakwas w tym dniu nie wygląda na dobrze wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień.
    Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie silniejszy i chleb będzie wyrastał coraz lepiej.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń