Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas pszenny najlepszy do pieczenia chleba mieszanego pszenno-żytniego
Dzień pierwszy
Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką
Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki)
Wymieszaj i zakręć lekko słoik.
Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (np. kuchenny blat)
Dzień drugi-szósty
Dokarmiaj codziennie zakwas tzn. dosypuj 30 g mąki i dolewaj 20 g wody.
W ciągu tych kilku dniu zakwas będzie rósł, co będzie widoczne po pęcherzykach powietrza w słoiku.
W niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas.
Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć.
W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta.
Dzień siódmy
Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
Zakwas jest aktywny kiedy jego struktura jest wypełniona bąbelkami powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość.
Jeśli zakwas w tym dniu nie wygląda na dobrze wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień.
Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie silniejszy i chleb będzie wyrastał coraz lepiej.
Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.
Odsłon: 41398
Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) n...
Odsłon: 17252
Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolski...
Odsłon: 21916
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 411
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 950
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 192
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 169
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 411
Kurczak pieczony na puszce piwa to wspaniała propozycja obiadowa dla wszystki...
Odsłon: 950
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 192
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 169
Składniki
Dzień pierwszy Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki) Wymieszaj i zakręć lekko słoik. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (np. kuchenny blat)
Dzień drugi-szósty Dokarmiaj codziennie zakwas tzn. dosypuj 30 g mąki i dolewaj 20 g wody. W ciągu tych kilku dniu zakwas będzie rósł, co będzie widoczne po pęcherzykach powietrza w słoiku. W niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas. Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć. W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta.
Dzień siódmy Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba. Zakwas jest aktywny kiedy jego struktura jest wypełniona bąbelkami powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość. Jeśli zakwas w tym dniu nie wygląda na dobrze wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień. Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie silniejszy i chleb będzie wyrastał coraz lepiej.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1926
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 1756