Do góry

Śniadania Przepis na:

Japońskie bułeczki Hokkaido z cynamonem

Japońskie bułeczki Hokkaido z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 1731

Niezwykle miękkie i delikatne bułeczki. proste do przygotowania i pyszne, a z cynamonem w środku smakują wybornie.

Składniki

  • Kleik:
  • mleko 100 ml,
  • mąka 2 łyżki,
  • Ciasto:
  • mąka 2 i 1/3 szk,
  • jajko 1 szt,
  • mleko ciepłe 160 ml,
  • masło 25 g,
  • cukier 2 łyżki,
  • suszone drożdże 7 g,
  • sól 1 łyżeczka,
  • Nadzienie:
  • masło 40 g,
  • cukier trzcinowy 4 łyżki,
  • cynamon 1 łyżka,
  • Dodatkowo:
  • jajko 1 szt do posmarowania bułeczek,
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Japońskie bułeczki Hokkaido z cynamonem

Przygotowanie

  1. Kleik: Mleko i mąkę podgrzać i mieszać do momentu aż całość zgęstnieje. Kleik przykryć i odstawić.

  2. Nadzienie: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.

  3. Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, kleik oraz drożdże. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dłuższe brzegi zagiąć do środka i zrolować.

  5. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń