Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2021
Okonomiyaki to placki składające się z wielu różnych składników, pieczone na rozgrzanej blasze. Ja wykorzystałam naszą młodą kapustę. Okonomiyaki oznacza w wolnym tłumaczeniu „smaż, co lubisz" lub " smaż co chcesz". Pyszniutkie placuszki koniecznie z lekkim sosem na bazie skyru. W 100 g jest 166 kcal.
Większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką, dzięki niej każde ciasto i deser...
Odsłon: 21
Surówka to idealny dodatek do dań obiadowych czy grilla. Potrawa ta jest takż...
Odsłon: 56
Większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką, dzięki niej każde ciasto i deser...
Odsłon: 21
Surówka to idealny dodatek do dań obiadowych czy grilla. Potrawa ta jest takż...
Odsłon: 56
Składniki
Jajka roztrzepujemy z sosem sojowym i startym imbirem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Kapustę drobno siekamy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do masy jajecznej, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej Łyżką nakładamy porcje masy, formując placki. Smażmy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki przekładamy na ręczniki papierowe. Sos. Do skyru dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok i posiekaną rukolę. Doprawiamy i mieszamy.
Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.