Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2021
Okonomiyaki to placki składające się z wielu różnych składników, pieczone na rozgrzanej blasze. Ja wykorzystałam naszą młodą kapustę. Okonomiyaki oznacza w wolnym tłumaczeniu „smaż, co lubisz" lub " smaż co chcesz". Pyszniutkie placuszki koniecznie z lekkim sosem na bazie skyru. W 100 g jest 166 kcal.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Jajka roztrzepujemy z sosem sojowym i startym imbirem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Kapustę drobno siekamy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do masy jajecznej, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej Łyżką nakładamy porcje masy, formując placki. Smażmy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki przekładamy na ręczniki papierowe. Sos. Do skyru dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok i posiekaną rukolę. Doprawiamy i mieszamy.
Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.