Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-07-2021
Okonomiyaki to placki składające się z wielu różnych składników, pieczone na rozgrzanej blasze. Ja wykorzystałam naszą młodą kapustę. Okonomiyaki oznacza w wolnym tłumaczeniu „smaż, co lubisz" lub " smaż co chcesz". Pyszniutkie placuszki koniecznie z lekkim sosem na bazie skyru. W 100 g jest 166 kcal.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44931
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15011
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44931
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 749
Składniki
Jajka roztrzepujemy z sosem sojowym i startym imbirem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Kapustę drobno siekamy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do masy jajecznej, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej Łyżką nakładamy porcje masy, formując placki. Smażmy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki przekładamy na ręczniki papierowe. Sos. Do skyru dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok i posiekaną rukolę. Doprawiamy i mieszamy.
Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.