Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkami. Dzisiaj wybrałyśmy kaszkę kukurydzianą.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Składniki
Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień. Gotujemy ją stale mieszając ponieważ mocno zgęstnieje i może przywierać do dna garnka. Jeśli zrobi się za gęsta możemy dolać w trakcie gotowania dodatkową porcję mleka. Kaszkę gotujemy na bardzo małym ogniu.
Po 8-10 minutach kaszka jest gotowa. Zestawiamy ją z ognia, słodzimy i rozpuszczamy w niej masło. Wylewamy na talerze.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na kaszkę, posypujemy cukrem pudrem
Kaszka kukurydziana z truskawkami gotowa!