Keto Avocado & Egg McMuffin (Paleo, LowCarb)
Przepis dnia: 26-10-2019
Fastfood'owy klasyk w nowym wydaniu, czyli keto McMuffin. Stanowi on pożywne i smaczne śniadanie. Można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami. U mnie dzisiaj jajko i awokado. Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl
Keto Avocado & Egg McMuffin (Paleo, LowCarb)
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru)
- 1/2 awokado
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru)
- 1/2 awokado
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Etapy przygotowania
Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto włożyć do natłuszczonego ramekina. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Alternatywnie można go też upiec w kuchence mikrofalowej (nastawić na ok. 2 minuty) lub na patelni (wyłożyć masę do obręczy do kotletów i usmażyć z obu stron).
Jajko usmażyć na patelni w towarzystwie masła klarowanego. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowego english muffin'a przekroić na pół i obie połówki podsmażyć. Awokado zmiażdżyć widelcem na papkę. Podgrzaną połówkę english muffin'a posmarować papką z awokado, na to położyć wędlinę, a następnie jajko sadzone i przykryć drugą połową.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 243
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 108
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 243
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru)
- 1/2 awokado
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto włożyć do natłuszczonego ramekina. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Alternatywnie można go też upiec w kuchence mikrofalowej (nastawić na ok. 2 minuty) lub na patelni (wyłożyć masę do obręczy do kotletów i usmażyć z obu stron).
Jajko usmażyć na patelni w towarzystwie masła klarowanego. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowego english muffin'a przekroić na pół i obie połówki podsmażyć. Awokado zmiażdżyć widelcem na papkę. Podgrzaną połówkę english muffin'a posmarować papką z awokado, na to położyć wędlinę, a następnie jajko sadzone i przykryć drugą połową.