Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, złociste ciasto drożdżowe i soczysta kiełbaska frankfurterka – idealne połączenie na śniadanie, które zachwyci każdego.Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania. Spróbuj i poczuj ten smak.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31211
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1183
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31211
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3634
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4595
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8122
Składniki
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wlać do niego mleko, cukier, drożdże, sól i wyrabiać ciasto kilka minut. Pod koniec wlewać strumieniem oliwę. Ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o 0,5-1 cm grubości i wyciąć prostokąt. Następnie przyłożyć kiełbaskę i odkroić tyle ciasta aby objąć kiełbaskę, zlepić brzegi i układać odwócone czyli zlepieniem do dołu na blachę w znacznej odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzać piekarnik na 180 st. Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i posypać np. czarnym sezam. Piec 15 minut. Podawać z sosami lub musztardą i ketchupem. Kiełbaski można przeciąć na mniejsze kawałki i podawać na impezie.