Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski lane na mleku to wspomnienie dzieciństwa, są szybki i proste do zrobienia. Można je podać na śniadanie podwieczorek. Można też podać kluski lane z rosołem, pomidorową czy ogórkową.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3316
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1368
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2117
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3316
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1368
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2117
Składniki
Jajka roztrzep widelcem , dodaj mąkę i sól, wymieszaj energetycznie za pomocą widelca do uzyskania gładkiej masy, jeśli masa jest za gęsta dodaj odrobinę mleka lub wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką, aby bez problemu można by je wlać do gotującego się mleka.
Mleko zagotuj, kiedy zacznie wrzeć powoli i delikatnie wlewaj ciasto. Gotuj około minuty. Można kluski ugotować w mleku lub ugotować w wodzie odcedzić i podać z mlekiem. Ja lubię gotować w mleku. Można przed podaniem posypać cukrem do smaku.