Do góry

Śniadania Przepis na:

Kopytka pietruszkowe z czosnkiem

Przepis dnia 2020-04-27
Kopytka pietruszkowe z czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13339

Dodano:

Odsłon: 1171

Kopytka z pietruszką i czosnkiem polane masłem pietruszkowym. Wiosna więc kwiaty do ozdoby i konsumpcji.

Składniki

  • Kopytka: ugotowane tłuczone ziemniaki 300 g
  • mąka pszenna 80 g
  • mąka ziemniaczana 10-20 g
  • 1 małe jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki 2 bardzo duże garście + szczypta soli
  • Okrasa :masło + listki z natki pietruszki
  • kwiaty stokrotki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka pietruszkowe z czosnkiem

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki razem z młodymi łodygami rozdrobnić w malakserze z czosnkiem i solą.
    Potem dodać jajko i 2 łyżki ostudzonych ziemniaków.
    Wszystko zmiksować na papkę.

  2. Masę pietruszkową przelać do ziemniaków dodać oba rodzaje mąki i wymieszać łyżką.

  3. Na blat dobrze posypany mąką przełożyć masę ziemniaczano-pietruszkową.
    Uformować dość cienki wałek i kroić małe kwadraty lub prostokąty.
    Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę, od wypłynięcia gotować kilka minut na małym ogniu.
    Masło rozpuścić na patelni z listkami natki pietruszki i polać kopytka.
    Ozdobić jadalnymi kwiatkami.

  4. Idealny posiłek na łonie natury.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 kwietnia Ja dopiero teraz piszę, bo jeszcze jem ;p
Pychotka :D
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 19 kwietnia Dziękuję:) Tak pięknie wybiła mi natka na ogródku i zakwitły stokrotki że trzeba to było wykorzystać.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń