Do góry

Śniadania Przepis na:

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11561

Dodano:

Odsłon: 4049

to była miłość od pierwszego "gryza" :-) aromatyczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach dyniowe ciasteczka, naprawdę trudno się im oprzeć :-)

Składniki

  • puree z dyni, 2 pełne szkl.
  • masło lub margaryna, 20 dag
  • cukier, 1,5 - 2 szkl.
  • cukier waniliowy, 2
  • jajko, 2
  • mąka, 6 szkl.
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • soda oczyszczona, 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon, 2 płaskie łyżeczki
  • imbir mielony, 2 płaskie łyżeczki
  • posypka czekoladowa (niekoniecznie), 80 dag
  • rodzynki, 2 garście
  • ziarna słonecznika, 2 garście
  • czekolada, 100 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Korzenne ciasteczka dyniowe

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę, dodać po jajku i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać puree z dyni. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Czekoladę drobno pokroić. Do masy maślanej z puree dodawać suchą mieszankę i nadal miksować na najmniejszych obrotach. Dodać czekoladę, posypkę, rodzynki i słonecznik. Wymieszać wszystko łyżką. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładać ciasto łyżką. Robić odstępy, bo ciastka rosną i rozlewają się (na jedno ciastko najlepiej kłaść pół łyżki ciasta). Piec w temp. 180 stopni ok. 20 min do lekkiego zrumienienia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 stycznia 2012 Rzeczywiście sama robiłam puree, już wyjaśniam :-). Dynię należy obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na dosyć drobne kawałki i dusić w odrobinie wody, aż zmięknie i odparuje sok. Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem. i Puree gotowe. Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 stycznia 2012 Mmm aromatyczne... A możesz napisać coś więcej o puree z dyni (bo chyba sama je robiłaś) - czy to starta drobno surowa dynia czy ugotowana, odciśnięta z wody czy nie ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń