Do góry

Śniadania Przepis na:

Korzenny pudding chia

Korzenny pudding chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 286

Dodano:

Odsłon: 198

Pyszny korzenny pudding chia. Ale dlaczego warto jeść te malutkie nasionka? Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%, a także kwasy tłuszczowe omega 6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.( tekst z WIKIPEDIA)

Składniki

  • 3 – 4 płaskie łyżki nasion chia 1 szkl mleka 3,2 % 1 czubata łyżeczka przyprawy do kawy NMR 1/2 łyżeczki cukru
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korzenny pudding chia

Przygotowanie

  1. 1. Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier i przyprawę. Lekko podgrzej i wymieszaj.

    2. Do słoiczka dodaj nasiona , całość zalej mlekiem , zamknij. Całość włóż do lodówki na noc

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń