Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny korzenny pudding chia. Ale dlaczego warto jeść te malutkie nasionka? Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%, a także kwasy tłuszczowe omega 6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.( tekst z WIKIPEDIA)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
1. Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier i przyprawę. Lekko podgrzej i wymieszaj. 2. Do słoiczka dodaj nasiona , całość zalej mlekiem , zamknij. Całość włóż do lodówki na noc