Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszotka :)
W litrze wody zagotować sól, sól peklową, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie. Mięso umyć i przełożyć do miski, w której będzie leżakować. Do wody z przyprawami dolać zimnej wody i zalać mięso tak żeby całe było przykryte, na wierzchy położyć talerz i czymś obciążyć, żeby mięso nie wypłynęło. Odstawić w chłodne miejsce na 6-7 dni, codziennie jednak mieszając żeby mięso było równomiernie zapeklowane.
Mięso umyć.
Z golonki wyciąć kość jednak skóry nie odcinać. Gdy golonkę położymy na desce do krojenia to połowę mięsa zostawiamy a resztę odcinamy od skóry, jednak skórę zostawiamy.
Udka pozbawić kości i skóry.
Udziec z indyka pokroić na kawałki ale niezbyt drobne.
Golonkę ze skórą przekładamy do prostokątnego szynkowara (tą część skóry kładziemy tak żeby później była na wierzchu), posypujemy przyprawą gyros i układamy kolejno kurczaka, indyka i posypujemy na końcu przykrywamy skórą z golonki kładziemy liść laurowy i zamykamy szynkowar.
A w okrągłym szynkowarze również wkładamy mięso odcięte ze skóry golonki, przyprawa gyros, mięso z indyka i kurczaka, na wierzchu liść laurowy i zamykamy.
W garnku na dnie położyć ściereczkę wstawić szynkowar, uzupełnić wodą i gotować.
Szynkowary gotować w 80 stopniach przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotową wędlinkę wyjąć z szynkowara i zajadać :)
Smacznego
Przepis dnia
LEKKIE ZAWIERAJACE DUZO BIALKA
Odsłon: 753
smaczne domowe mięsko i przygotowane krócej niż w piekarniku................S...
Odsłon: 7902
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 77
Pyszne danie jednogarnkowe zapraszam po przepis .
Odsłon: 63
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 94
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 5768
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 77
Pyszne danie jednogarnkowe zapraszam po przepis .
Odsłon: 63
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 94
Pyszne i mięciutkie bułeczki z jabłkami prażonymi własnej roboty posypane chr...
Odsłon: 5768
Składniki
W litrze wody zagotować sól, sól peklową, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie. Mięso umyć i przełożyć do miski, w której będzie leżakować. Do wody z przyprawami dolać zimnej wody i zalać mięso tak żeby całe było przykryte, na wierzchy położyć talerz i czymś obciążyć, żeby mięso nie wypłynęło. Odstawić w chłodne miejsce na 6-7 dni, codziennie jednak mieszając żeby mięso było równomiernie zapeklowane. Mięso umyć. Z golonki wyciąć kość jednak skóry nie odcinać. Gdy golonkę położymy na desce do krojenia to połowę mięsa zostawiamy a resztę odcinamy od skóry, jednak skórę zostawiamy. Udka pozbawić kości i skóry. Udziec z indyka pokroić na kawałki ale niezbyt drobne. Golonkę ze skórą przekładamy do prostokątnego szynkowara (tą część skóry kładziemy tak żeby później była na wierzchu), posypujemy przyprawą gyros i układamy kolejno kurczaka, indyka i posypujemy na końcu przykrywamy skórą z golonki kładziemy liść laurowy i zamykamy szynkowar. A w okrągłym szynkowarze również wkładamy mięso odcięte ze skóry golonki, przyprawa gyros, mięso z indyka i kurczaka, na wierzchu liść laurowy i zamykamy. W garnku na dnie położyć ściereczkę wstawić szynkowar, uzupełnić wodą i gotować. Szynkowary gotować w 80 stopniach przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotową wędlinkę wyjąć z szynkowara i zajadać :) Smacznego
Przepisy Śniadania
Śniadania
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Śniadania
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Śniadania
Chleb tostowy w jajku z serem
Śniadania
Omlet z pomidorami i serem
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim....
Odsłon: 10
Bułeczki z serem i prażoną cebulką
Bułeczki z serem i prażoną cebulką to rewelacyjny pomysł na śniadanie czy kol...
Odsłon: 17