Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 73
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14888
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 73
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14888
Składniki
W litrze wody zagotować sól, sól peklową, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie. Mięso umyć i przełożyć do miski, w której będzie leżakować. Do wody z przyprawami dolać zimnej wody i zalać mięso tak żeby całe było przykryte, na wierzchy położyć talerz i czymś obciążyć, żeby mięso nie wypłynęło. Odstawić w chłodne miejsce na 6-7 dni, codziennie jednak mieszając żeby mięso było równomiernie zapeklowane. Mięso umyć. Z golonki wyciąć kość jednak skóry nie odcinać. Gdy golonkę położymy na desce do krojenia to połowę mięsa zostawiamy a resztę odcinamy od skóry, jednak skórę zostawiamy. Udka pozbawić kości i skóry. Udziec z indyka pokroić na kawałki ale niezbyt drobne. Golonkę ze skórą przekładamy do prostokątnego szynkowara (tą część skóry kładziemy tak żeby później była na wierzchu), posypujemy przyprawą gyros i układamy kolejno kurczaka, indyka i posypujemy na końcu przykrywamy skórą z golonki kładziemy liść laurowy i zamykamy szynkowar. A w okrągłym szynkowarze również wkładamy mięso odcięte ze skóry golonki, przyprawa gyros, mięso z indyka i kurczaka, na wierzchu liść laurowy i zamykamy. W garnku na dnie położyć ściereczkę wstawić szynkowar, uzupełnić wodą i gotować. Szynkowary gotować w 80 stopniach przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotową wędlinkę wyjąć z szynkowara i zajadać :) Smacznego