Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kremowy serek z jogurtu bałkańskiego (lub greckiego). Jogurt musi być dobrej jakości bez dodatków i ulepszaczy. W zależności od tego jaką konsystencję serka chcemy uzyskać, czas odciekania jogurtu waha się od 24 godzin do 4-5 dni. Możemy dodawać do niego ulubione zioła lub pozostawić "solo" bez dodatków i soli i użyć labneh na przykład do upieczenia sernika.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 63
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 168
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 370
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 63
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 168
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 370
Składniki
Jogurt wymieszać z solą. Durszlak lub sitko wyłożyć gazą, umieścić nad garnkiem lub miską. Do durszlaka przełożyć jogurt, końce gazy zebrać i związać ściśle gumką.
Całość przenieść do lodówki. Po czterech dniach odciekania, serek odwinąć z gazy, uformować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Połowę kulek obtoczyć w oregano, a połowę w płatkach chili. Przełożyć do słoika, dodać kilka ząbków czosnku, zalać oliwą. Serwatkę, która zebrała się w garnku można wykorzystać zamiast wody przy pieczeniu chleba, lub zakwasić nią żurek czy biały barszcz, lub po prostu wypić.
Taki serek można przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie. Pysznie smakuje ze świeżą bagietką.