Do góry

Śniadania Przepis na:

labneh

Przepis dnia 2020-07-14
labneh

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 2089

Pyszny kremowy serek z jogurtu bałkańskiego (lub greckiego). Jogurt musi być dobrej jakości bez dodatków i ulepszaczy. W zależności od tego jaką konsystencję serka chcemy uzyskać, czas odciekania jogurtu waha się od 24 godzin do 4-5 dni. Możemy dodawać do niego ulubione zioła lub pozostawić "solo" bez dodatków i soli i użyć labneh na przykład do upieczenia sernika.

Składniki

  • jogurt bałkański - 1 kg
  • sól - 1 płaska lyżeczka
  • płatki chili - 2 łyżeczki
  • suszone oregano - 2 łyżeczki
  • czosnek - kilka ząbków
  • oliwa extra virgin - 1 szklanka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
labneh

Przygotowanie

  1. Jogurt wymieszać z solą. Durszlak lub sitko wyłożyć gazą, umieścić nad garnkiem lub miską. Do durszlaka przełożyć jogurt, końce gazy zebrać i związać ściśle gumką.

  2. Całość przenieść do lodówki. Po czterech dniach odciekania, serek odwinąć z gazy, uformować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Połowę kulek obtoczyć w oregano, a połowę w płatkach chili. Przełożyć do słoika, dodać kilka ząbków czosnku, zalać oliwą.
    Serwatkę, która zebrała się w garnku można wykorzystać zamiast wody przy pieczeniu chleba, lub zakwasić nią żurek czy biały barszcz, lub po prostu wypić.

  3. Taki serek można przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie. Pysznie smakuje ze świeżą bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 09 lipca Super! Robię w domu sery, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń