Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Labneh to biały ser przygotowywany z jogurtu greckiego oddzielanego od serwatki. To pyszny jogurtowy serek z ulubionymi dodatkami. Przygotowuje się go bardzo szybko. Warto go wypróbować!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli. Umyć koperek i posiekać go drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do jogurtu dodać koperek, czosnek, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać oraz odstawić. Przygotować miskę, gazę oraz sitko. Gazę złożyć na pół i wyścielić nią wnętrze sitka. Na gazę przełożyć cały jogurt grecki z dodatkami. Zebrać razem końce gazy i związać luźno gumką recepturką.
Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieść sitko z jogurtem w gazie. W misce zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylać a jogurt w gazie lekko odciśnąć jeszcze z serwatki. Przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Jogurt w gazie odstawić ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskać delikatnie płyn i całość znów ostawić do lodówki. Żeby serek był bardziej zwarty, trzeba go trzymać łącznie do czterech dni.
Można robić różne wersje serka Labneh. Najbardziej podstawowy jest ser tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Do jogurtu można dodać suszone zioła takie jak oregano, bazylię, czarnuszkę, suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi lub gotowe mieszanki przypraw. Takim serkiem smaruję kanapki oraz przygotowuję z niego domowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Smacznego!