Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Labneh to biały ser przygotowywany z jogurtu greckiego oddzielanego od serwatki. To pyszny jogurtowy serek z ulubionymi dodatkami. Przygotowuje się go bardzo szybko. Warto go wypróbować!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
        
        
                Składniki
Jogurt grecki przełożyć do miski. Dodać płaską łyżeczkę soli. Umyć koperek i posiekać go drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do jogurtu dodać koperek, czosnek, kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać oraz odstawić. Przygotować miskę, gazę oraz sitko. Gazę złożyć na pół i wyścielić nią wnętrze sitka. Na gazę przełożyć cały jogurt grecki z dodatkami. Zebrać razem końce gazy i związać luźno gumką recepturką.
Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieść sitko z jogurtem w gazie. W misce zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylać a jogurt w gazie lekko odciśnąć jeszcze z serwatki. Przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Jogurt w gazie odstawić ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskać delikatnie płyn i całość znów ostawić do lodówki. Żeby serek był bardziej zwarty, trzeba go trzymać łącznie do czterech dni.
Można robić różne wersje serka Labneh. Najbardziej podstawowy jest ser tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Do jogurtu można dodać suszone zioła takie jak oregano, bazylię, czarnuszkę, suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi lub gotowe mieszanki przypraw. Takim serkiem smaruję kanapki oraz przygotowuję z niego domowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Smacznego!