Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi manty to klasyczne domowe danie rozpowszechnione od Turcji, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i Tadżykowie „mantu.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 73
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 91
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 642
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1027
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 73
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 91
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 642
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1027
Składniki
Farsz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać szpinak, starty czosnek i przesmażyć mieszając. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę przesmażamy.
Kiedy przestygnie mieszamy z pokruszonym serem i jeszcze raz sprawdzamy smak. Ciasto. W mikserze wyrabiamy ciasto. Zaczynamy od wymieszania mąki z jajkami i olejem. Następnie wąską strużką dolewamy mleko, ciasto powinno być zwarte. Przykrywamy i zostawiamy je na kwadrans, by odpoczęło.
Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy oprószając je mąką, by się nie kleiło. Wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki , obręczy o średnicy 9-10 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz. Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, ale łączymy palcami tylko górę Potem sklejamy boki tak, żeby powstały cztery łapki. Łapki sklejamy ze sobą, żeby powstała różyczka. Gotujemy w garnku na parze około 20 minut.
Podajemy z masłem szałwiowym.