Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi manty to klasyczne domowe danie rozpowszechnione od Turcji, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i Tadżykowie „mantu.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 105
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20465
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 57
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 88
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 105
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20465
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 57
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 88
Składniki
Farsz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać szpinak, starty czosnek i przesmażyć mieszając. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę przesmażamy.
Kiedy przestygnie mieszamy z pokruszonym serem i jeszcze raz sprawdzamy smak. Ciasto. W mikserze wyrabiamy ciasto. Zaczynamy od wymieszania mąki z jajkami i olejem. Następnie wąską strużką dolewamy mleko, ciasto powinno być zwarte. Przykrywamy i zostawiamy je na kwadrans, by odpoczęło.
Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy oprószając je mąką, by się nie kleiło. Wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki , obręczy o średnicy 9-10 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz. Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, ale łączymy palcami tylko górę Potem sklejamy boki tak, żeby powstały cztery łapki. Łapki sklejamy ze sobą, żeby powstała różyczka. Gotujemy w garnku na parze około 20 minut.
Podajemy z masłem szałwiowym.