Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super pieczywo na śniadanie. Smakuje wybornie z kakao.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać cztery łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą, dodać przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać ręką, dolewając powoli letnią wodę, tak aby ciasto odstawało od ręki. Następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, posmarować połową masła klarownego, złożyć na pół i posmarować resztą masła. Ponownie złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut. Wykonanie syropu: Z wody i cukru ugotować syrop, zdjąć z ognia, dodać masło i po jego roztopieniu dodać kilka kropli aromatu i wymieszać. Syropem polać upieczoną babę , przestudzić i pokroić na kromki.