Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super pieczywo na śniadanie. Smakuje wybornie z kakao.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35750
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1223
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1764
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6057
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35750
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1223
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1764
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6057
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrami, wlać cztery łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić na chwilę. Mąkę wymieszać z solą, dodać przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać ręką, dolewając powoli letnią wodę, tak aby ciasto odstawało od ręki. Następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, posmarować połową masła klarownego, złożyć na pół i posmarować resztą masła. Ponownie złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut. Wykonanie syropu: Z wody i cukru ugotować syrop, zdjąć z ognia, dodać masło i po jego roztopieniu dodać kilka kropli aromatu i wymieszać. Syropem polać upieczoną babę , przestudzić i pokroić na kromki.