Do góry

Śniadania Przepis na:

Mini chałka

Mini chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 481

Klasyczny drożdżowy wypiek o nieco innym kształcie. Najsmaczniejsza: świeżutka posmarowana masłem lub dżemem.

Składniki

  • 1/2 kostki świeżych drożdży (21g)
  • 125ml ciepłego mleka
  • 125g cukru
  • 500g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 2 jajka (M)
  • 125g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • płatki migdałowe
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Mini chałka

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem i łyżką cukru i odstawić przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

  2. W misce wymieszać resztę cukru z mąką, solą, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Dodać jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.

  3. Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować wałek. Dwa wałki położyć obok siebie, pozostałe dwa położyć prostopadle na wierzchu i przepleść na przemian na środku.

  4. Cztery końce przełożyć nad sąsiednim wałkiem w prawo, potem pozostałe cztery przełożyć w lewo. Jeśli wałki są długie, można przepleść jeszcze raz, a następnie końcówki podwinąć pod spód chałki i dobrze przycisnąć.

  5. Gotową chałkę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na blachę) i zacisnąć obręcz. Przykryć i odstawić na kolejne 15 minut do rośnięcia.

  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch chałki, posypać płatkami migdałowymi. Chałkę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń