Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry! :) Takie śniadania lubię najbardziej. Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie oraz przenoszą w najmilsze smaki dzieciństwa... Po takim posiłku mamy też energię na cały dzień. Dzisiaj zapraszam Was na delikatne i puszyste naleśniki na kefirze, wypełnione waniliowo - serowym farszem. Całość dopieszcza słodki mus truskawkowy. Gorąco polecam! :D
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12805
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12805
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Składniki
FARSZ: Ser biały rozgniatamy w miseczce i dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier puder oraz ziarenka wanilii i wszystko dokładnie mieszamy. Powstały farsz wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków, a w tym czasie zaczynamy smażenie naleśników. * Do posłodzenia twarożku możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.
NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy kefir, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).
MUS: Truskawki miksujemy na jednolitą i gładką masę, a powstały mus dosładzamy według uznania. W zależności od sezonu, możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.
Gotowe naleśniki wypełniamy twarożkiem, a następnie zawijamy lub składamy w trójkąty.
Ziarenka wanilii możemy zstąpić także cynamonem, a do farszu dodać rodzynki. Życzę smacznego! :)