Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

Przepis dnia 2019-12-09
Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 776 Ocena: 15154

Dodano:

Odsłon: 8537

Robi wrażenie na gościach :) Dość prosta zapiekanka z naleśników.

Składniki

  • Naleśniki : mąka pszenna 120 g
  • 1 jajko
  • mleko 270 -280 ml
  • szczypta soli
  • olej 1 łyżeczka
  • Nadzienie mięsne : ugotowane zmielone mięso 190 g
  • tymianek, sól, pieprz, zmielone ziele angielskie, ew.odrobina rosołu
  • Pietruszkowe pesto : 3/4 - 1 pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g pestek słonecznika 25 ml oliwy sół, pieprz 1 jajko 200 g śmietany 18 %
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu.

    Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki.

    Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy.

  2. Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką.

    6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy.

  3. Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy.

    Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany.

    Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C.
    Do lekkiego przyrumienienia wierzchu.

  4. Zapiekanka dobra jest na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń