Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nocna owsianka to idealny sposób na szybkie śniadanie dla tych, którzy rano nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania. Tę owsiankę robimy wieczorem, a rano tylko wyjmujemy z lodówki i zjadamy. Płatki owsiane napęcznieją i namokną, więc gotowanie nie jest konieczne. Zwykle owsiankę nocną robię z mlekiem owsianym lub innym roślinnym napojem. Tym razem do płatków owsianych dodałam serek homogenizowany naturalny. I to był bardzo dobry wybór.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1583
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i wlewamy wodę. Mieszamy aż do uzyskania syropu. Wówczas wsypujemy do niego kilka pokruszonych orzechów włoskich i mieszamy, aby orzechy pokryły się karmelem. Podgrzewamy cały czas mieszając aż do momentu, gdy karmel straci na objętości. Wówczas orzechy przekładamy np na papier do pieczenia, rozprowadzamy je, aby nie były sklejone w jedną bryłkę
Do słoiczka z płatkami i serkiem dodajemy na wierzch uprażone jabłka. Możemy to też zrobić rano. Rano też posypujemy całość karmelizowanymi orzechami ( nie wszystkimi - część zostanie do schrupania )
Ja nie dodaję cukru ani do serka, ani do jabłek, Zwykle wybieram słodkie odmiany jabłek, które po uduszeniu wydają się jeszcze słodsze. Słodkie będą też orzechy. Jeśli jednak ktoś lubi słodsze dania, zawsze można dosłodzić serek z płatkami cukrem lub ksylitolem
Jeśli nie chcemy sobie dokładać roboty z przygotowywaniem karmelizowanych orzechów to możemy jabłka posypać pokruszonymi orzechami i też będzie to smaczne połączenie.
Płatki owsiane mieszamy z serkiem i umieszczamy w słoiczku
Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie dusimy z cynamonem podlewając niewielką ilością wody. Na koniec powinniśmy odparować nadmiar płynu