Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam babcine omlety- grube, pulchne i posypane grubym cukrem. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Ja nie posypuję ich już cukrem, lecz polewam miodem, syropem klonowym bądź podaję z owocami czy konfiturą. Ale sam grzybek smakuje jak ten z babcinego zeszytu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek
Do żółtek dolewamy mleko, mieszamy do równomiernego połączenia a następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
Ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli
Pianę łączymy delikatnie z masą żółtkową
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem ( najlepiej klarowanym ). Masa nie rozlewa się sama, należy ją rozprowadzić delikatnie po patelni na placek o średnicy 18-20 cm.
Smażymy na wolnym ogniu, aby środek się upiekł, dopiero po ok 3 minutach zwiększamy ogień, aby omlet ładnie się przyrumienił i przewracamy na drugą stronę, i znów początkowo smażymy na wolnym ogniu, a pod koniec zwiększamy moc palnika, aby omlet się zrumienił
Podajemy z konfiturą, owocami, miodem bądź syropem klonowym
Wskazówki: Omlet smażony na raz z większej ilości składników będzie się źle przewracał, więc najlepiej dzielić wtedy masę i upiec np 2 omlety, gdy zwiększamy ilość składników