Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętam babcine omlety- grube, pulchne i posypane grubym cukrem. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Ja nie posypuję ich już cukrem, lecz polewam miodem, syropem klonowym bądź podaję z owocami czy konfiturą. Ale sam grzybek smakuje jak ten z babcinego zeszytu.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 964
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104833
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 964
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104833
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek
Do żółtek dolewamy mleko, mieszamy do równomiernego połączenia a następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
Ubijamy sztywną pianę z białek dodając do nich szczyptę soli
Pianę łączymy delikatnie z masą żółtkową
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem ( najlepiej klarowanym ). Masa nie rozlewa się sama, należy ją rozprowadzić delikatnie po patelni na placek o średnicy 18-20 cm.
Smażymy na wolnym ogniu, aby środek się upiekł, dopiero po ok 3 minutach zwiększamy ogień, aby omlet ładnie się przyrumienił i przewracamy na drugą stronę, i znów początkowo smażymy na wolnym ogniu, a pod koniec zwiększamy moc palnika, aby omlet się zrumienił
Podajemy z konfiturą, owocami, miodem bądź syropem klonowym
Wskazówki: Omlet smażony na raz z większej ilości składników będzie się źle przewracał, więc najlepiej dzielić wtedy masę i upiec np 2 omlety, gdy zwiększamy ilość składników