Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem dlaczego omlet nazywa się "turecki", taką nazwę zapamiętałam z przepisu, który widziałam bardzo dawno temu w TV. Od dawna w moim domu to danie nie schodzi z menu:)
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 113
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 277
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20507
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 113
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 277
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20507
Składniki
Na dużej patelni cebulę smażymy na oliwie, aż będzie szklista. Ale niezbyt mocno, żeby podczas dalszego smażenia nie przypiekła się zbyt mocno. Na osobnej patelni obsmażamy plasterki boczku, można je pokroić w podłużne paseczki. Tak podsmażony boczek wysypujemy na warstwę usmażonej cebuli na dużej patelni. Smażymy cały czas na malutkim ogniu. Ogórek pokrojony w cieniutki plasterki i pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) wykładamy na boczek i cebule. Wszystko wykładamy warstwowo, jedno na drugie. Gdy już ogórki zmiękną, zalewamy to wszystko roztrzepanymi i doprawionymi jajkami.
Smażymy, aż jajka się ściągną i wtedy wykładamy szpachtułką porcje na talerz. Smakuje przepysznie z bagietką posmarowaną masełkiem.