Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet z pieczarkami, szynką parmeńską i parmezanem

Omlet z pieczarkami, szynką parmeńską i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 224

Dodano:

Odsłon: 1115

Śniadanie to podstawa każdego dnia, dlatego dziś zaproponuję Wam pożywny i pyszny omlet z pieczarkami, szynką parmeńską i parmezanem. Zrobiłam go z wiejskich jajek więc sami widzicie jaki ma kolor. Możecie go zrobić w różnych wariacjach: z fasolką szparagową, pomidorami, papryką czy cukinią… To takie danie NA WINIE… Co się nawinie :-)

Składniki

  • 3 wiejskie jaja
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka masła
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Omlet z pieczarkami, szynką parmeńską i parmezanem

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, włożyć połowę porcji
    masła i roztopić. Włożyć pieczarki smażyć krótko (przez około 1 minutę) co chwilę mieszając na większym
    ogniu. Zdjąć z patelni.
    Na tę samą patelnię włożyć drugą część masła i rozgrzać je na średnim ogniu. Jajka roztrzepać w głębokim
    talerzu z solą pieprzem i połową posiekanego szczypiorku. Wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć przez
    kilkanaście sekund bez mieszania.
    Następnie przesuwać łopatką ściętą od spodu masę jajeczną ruchami od brzegów patelni ku środkowi,
    pozwalając surowej masie wpłynąć na wolne miejsce patelni.
    Gdy omlet będzie już ścięty, wrzucić pieczarki, szynkę parmeńską i parmezan.
    Złożyć na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą szczypiorku i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń