Do góry

Śniadania Przepis na:

Orkiszowe bułki

Orkiszowe bułki

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 6233

Dodano:

Odsłon: 1528

Każdy wie, że domowe pieczywo jest najlepsze :)

Składniki

  • 300 g. mąki orkiszowej
  • 200 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 40 ml oleju
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mleka, drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki, wymieszać łyżką, a następnie rękoma wyrobić ciasto. Podczas ugniatania porcjami wlewać olej.
    Ciasto zrobi się sprężyste, zagniatamy jeszcze ok 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut nakrywamy ściereczką.
    Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i formujemy z niego osiem bułeczek.
    Pieczemy 25 minut w 160 * opcja dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń