Do góry

Śniadania Przepis na:

Paluszki serowe

Paluszki serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 128

Dodano:

Odsłon: 400

Dziś propozycja na śniadanie. Placuszki z twarogiem, malinami i cukrem pudrem. Szybkie i smaczne śniadanie nie tylko dla najmłodszych.

Składniki

  • 750g twarogu półtłustego
  • 400 ml jogurt naturalny lub maślanka,kefir może też być zsiadłe mleko
  • 2,5 szklanki mąki (dowolna wg uznania u mnie pszenna) + do podsypania
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 lyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier puder do posypania
  • Maliny lub inne owoce może być dżem
  • Tłuszcz do smażenia u mnie olej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paluszki serowe

Przygotowanie

  1. Twaróg rozetrzeć przy pomocy blendera lub rozgnieść widelcem w miarę dokładnie. Dodać jajka, jogurt ,sól i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą papkowatą masę. Mąkę wymieszać z sodą. Dodawać stopniowo do masy serowej. Kiedy ciasto nieco się zagęści przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść dodając resztę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Jeśli klei się do rąk dodać trochę mąki.

  2. Dzielimy ciasto ma mniejsze części (2 lub 3.)
    1 część wałkujemy na placek grubości ok 5 mm radełkiem kroimy paski ok 1 cm szerokości i ok 10 cm długości. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy podobnie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto ok 3 min z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem w towarzystwie malin lub z dżemem o ulubiontm smaku. Można też podać z musem owocowym. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń