Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka są zasobnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez długi czas uznawano je za przyczynę wysokiego cholesterolu we krwi. Według obecnych badań możemy bez obaw zjeść nawet 10 jajek w tygodniu… Należysz do osób, które nie cierpią obierać jajek, a konieczność uporania się z kilkoma skutecznie zniechęca cię do zrobienia pożywnego śniadania dla całej rodziny? Zobacz, jak prosta w przygotowaniu jest pasta jajeczna bez obierania jajek!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1403
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12253
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1403
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12253
Składniki
Przygotuj kąpiel wodną. Nalej do garnka szklankę wody i doprowadź ją do wrzenia. Ustaw palnik na średnią moc. Umieść na garnku metalową miseczkę – tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Rozbij jajka do miski i przykryj ją pokrywką od garnka. Jeśli pokrywka nie ma otworów, przez które może uchodzić para, pozostaw niewielką szparę pomiędzy nią a miską. Gotuj jajka na parze przez kilka minut – aż zetną się żółtka.
Poczekaj, aż ugotowane jajka przestygną. Wyjmij je łyżką z miseczki i drobno posiekaj. Odlej zalewę z tuńczyka i rozgnieć go widelcem. Połącz z jajkami. Dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę, majonez i musztardę (kukurydzę możesz zastąpić trzema drobno pokrojonymi plastrami ananasa!). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę jajeczną możesz nakładać na pieczywo. Możesz też podać ją w salaterce w postaci sałatki.